UE se cutremură: euro pare să pice în cap, reacționează neașteptat la mișcările Moscovei
Cine s-ar fi gândit la faptul că moneda unică europeană, euro, e atât de sensibilă la ceea ce se întâmplă în plan geopolitic?
După ce rușii au anunțat că suspendă livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, către Europa, pe motiv că trebuie efectuate niște lucrări, moneda unică europeană a început să alunece pe o pantă, scăzând sub pragul psihologic de 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
Vorbim, concret, de nivelul de 0,9888 dolari în tranzacțiile de pe piețele asiatice.
Viitorul economic al Europei e pus sub semnul înrebării
Dat fiind faptul că domină incertitudinea legată de aprovizionarea cu gaz pe continent, s-au accentuat temerile legate de cum vor reuși economiile europene să se mențină pe linia de plutire, mai ales că toamna deja a sosit și se apropie anotimpul rece, când consumul de gaz crește în mod firesc.
Aceste temeri determină investitorii să nu mai aibă atât de multă încredere în perspectivele economice ale Europei, și de aici apare și deprecierea monedei unice europene.
Pe de altă parte, euro nu a început să se deprecieze doar odată cu mișcările rușilor de pe piața de gaz. Ne confruntăm cu o depreciere a monedei unice europene încă de când inflația s-a acutizat, iar Banca Centrală Europeană nu ar fi răspuns atât de ferm pe cât și-ar fi dorit investitorii. În schimb, Fed-ul american, banca lor centrală, a luat măsuri mult mai dure contra inflației, chiar dacă au un cost ridicat asupra creditării firmelor și populației.
De altfel, unii experți recunosc faptul că Banca Centrală Europeană e pusă într-o situație foarte dificilă. Noi suntem destul de dependenți de energia importată din Moscova și nu avem atât de multă libertate de mișcare pe cât au bancherii americani în contextul actual.
„Sarcina BCE este foarte complicată de incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze rusești”, a declarat Brian Martin, șeful departamentului de cercetare economică G3 la ANZ.